In de afgelopen jaren heb ik tijdens de telefonische dienstverlening bij ArchitectDirect trucjes aangeleerd om onze bellers (zij zijn op dat moment nog geen klant) snel en effectief te helpen met het achterhalen wat hun gewenste verbouwingen zijn en of deze nu wel of niet vergunningsvrij uitgevoerd kunnen worden.
Wat wil je gaan verbouwen?
In tegenstelling tot de methode van ruimtelijkeplannen (site van de overheid), welke een vragenlijst gebruikt om wetsartikelen te toetsen, gebruik ik een redenatievolgorde vanuit bewonersperspectief. Dit start bij de vraag: wat wil je verbouwen? Wat in vrijwel alle gevallen resulteert in een concreet antwoord zoals: dakkapel aan de voorzijde, aanbouw aan de achterzijde, opbouw op een plat dak etc.
Wegstrepen wat niet vergunningsvrij is
Veel werkzaamheden zijn door een of meerdere onderdelen uit de BOR per definitie niet vergunningsvrij. Als je dit al weet, is verder doorlopen van alle wetsartikelen niet nodig. Een kort lijstje waarbij het antwoord altijd vergunningplichtig is: Alle uitbreidingen op en vanaf de 1e verdieping (met uitzondering van dakkapellen), uitbouwen aan de voorgevel (zoals erkers), kozijnwijzigigingen in de voorgevel en balkons/dakterrassen.
Vrijwel zeker vergunningsvrij
Aan de andere kant zijn er veel situaties welke zo overduidelijk vergunningsvrij zijn dat verder onderzoek niet nodig is. Denk hierbij aan interne wijzigingen waarbij je geen constructieve wanden sloopt of nieuwe kozijnen in de achtergevel. Als je een grote achtertuin hebt en je niet meer dan 50% van het erf bebouwd dan zijn uitbouwen tot 4m diep ook vergunningsvrij.
Twijfelgevallen
In situaties waar je het maximale uit je perceel/woning wil persen ontstaan vaak twijfelgevallen. Althans, daar heb je wat meer aandacht en tijd voor nodig om zeker te weten of de werkzaamheden vergunningsvrij of vergunningplichtig zijn. Denk hierbij aan een perceel met een achtererf wat niet dieper is dan 8 meter en waar al een klein schuurtje in staat. Je hebt dan wat meet-werk nodig om de maximale diepte/oppervlakte van je aanbouw te bepalen. Als je zelf als bewoner tegen deze situatie aanloopt kun je op www.ruimtelijkeplannen.nl een toets doen. Mijn ervaring is dat dit meestal niet de rust brengt die je als bewoner wil en in dat geval is een uitspraak van een architect prettig. Omdat wij dit zo’n 500x per jaar doen neemt dat voor ons nog maar een paar minuten in beslag en doen dat daarom gratis.
Uitzonderingen
Als laatste hebben we de uitzonderingen die ik met een QuickScan niet kan beantwoorden. Dat zijn de (rijks)monumenten en woningen in een beschermd stadsgezicht of beschermd dorpsgezicht. Voor veel werkzaamheden zijn deze namelijk uitgesloten van de wetgeving die vergunningsvrije ruimte biedt. Een voorbeeld wat ik vaak in Amsterdam zie is de uitbouw die in praktisch heel Nederland vergunningsvrij tot 4m diep gebouwd mag worden daar niet is toegestaan. Althans, sinds dat gemeente Amsterdam grote delen van de stad heeft bestemd als beschermd stadsgezicht. Daar is nu een maximering van 2,5m diep van kracht en deze uitbouwen zijn vergunningsplichtig.
Zelf ook zo’n vraagstuk?
De volgorde die ik hier boven gebruik kan er misschien voor zorgen dat je zelf als snel ziet of je wel of geen vergunning nodig hebt. Ben jij nou een twijfelgeval, of vind je het fijn dat wij er als architecten een professioneel oordeel op geven? Vul dan de gratis vergunningcheck in, dan zoeken we het voor je uit. Wil je juist weten welke tekeningen je nodig hebt voor een vergunningaanvraag, check dan de pagina met informatie over de omgevingsvergunning.
Tip:
Als je nou geen zin hebt in een vergunning aanvragen, dan kun je de vraag ook omdraaien: wat mag ik maximaal vergunningvrij bouwen. Meestal gaat het hier om het woonoppervlakte zo groot mogelijk te maken. Dit vind ik persoonlijk de leukste puzzels. Het geeft namelijk het gevoel van een cadeautje. Lekker zonder vergunning waarde creëren.