Soms moeten we er wel een klein beetje om lachen. Een klant die al een verbouwing heeft gedaan zonder tekening en vergunning waarbij het budget ruim is overschreden. Als klap op de vuurpijl staat plots ook nog eens de gemeente op de stoep die je dwingt tot een bouwstop, of krijg je van de aannemer een extra factuur voor meerwerk. Met dit stappenplan voor je verbouwing loop jij er vlekkeloos doorheen en staat je gezicht altijd op Happiness!
Stap 1: Bepaal je wensen, eisen én budget
Het lijkt zo gemakkelijk. Je wilt een uitbouw of een dakopbouw voor meer ruimte. Maar wat wil je precies met die extra ruimte gaan doen? Wil je meer kunnen opbergen, ruimer kunnen badderen, of 12 personen uitnodigen voor een geweldig diner?! Het gaat niet om het aantal m2, maar vooral om wat je ermee wilt doen. Als je dit in kaart hebt gebracht, denk dan eens goed na wat je droomverbouwing mag kosten. Een indicatie van dit budget zal bij ArchitectDirect.nl niet tegen je gebruikt worden ?!
Stap 2: Maak samen met je architect een schetsontwerp
Als jij goed hebt nagedacht over je wensen en budget kan een architect een creatieve en slimme oplossing voor je bedenken. Een goede architect controleert altijd het bestemmingsplan en andere regelgeving zodat je ontwerp ook echt gebouwd mag worden! Wees in dit traject ook kritisch naar je architect of al je wensen zijn verwerkt en zo niet, vraag hem/haar dan waarom het niet gaat. Een echte architect kan je dat haarfijn uitleggen. Niet 100% tevreden? Vraag dan om het ontwerp te herzien. In dit stadium kun je namelijk nog snel schakelen.
Stap 3: Laat een deskundige architect je bouwtekeningen maken
Als het schetsontwerp uitgewerkt is kun je de verbouwplannen technisch laten uitwerken. In deze tekeningen worden alle maten op de millimeter nauwkeurig aangegeven. Tevens bepaald je architect de kwaliteit van de materialen en hoe deze op elkaar moeten aansluiten. Zo weet je toekomstige aannemer precies wat hij moet bouwen en kan de gemeente bepalen of je verbouwing voldoet aan alle wet- en regelgeving.
Stap 4: Vraag je omgevingsvergunning op tijd aan
Check of je een vergunning nodig hebt voor je verbouwing. Is dit het geval? Zorg dan dat je in de planning rekening houdt met een behandeltermijn van ca 6-8 weken voordat de gemeente goedkeuring geeft. Je kunt je vergunning zelf aanvragen via www.omgevingsloket.nl of laat je architect het doen. Hij/Zij weet precies wat je moet invullen en aanleveren om vlekkeloos door de keuring te komen!
Na goedkeuring van de gemeente moet het ontwerp van je verbouwing nog ter inzage worden gelegd. Ofwel, je buurman mag nog bezwaar maken. Tip: breng zelf je buren al op de hoogte van je verbouwing. Dit voorkomt eventuele ellende in een later stadium ?!
Stap 5: Kies je aannemer
Dit kan gelijktijdig lopen aan je vergunningsaanvraag bij de gemeente. Zet je bouwtekeningen op bijvoorbeeld werkspot en weet binnen ca 1 week al wat de kosten zijn voor jouw project. Controleer zelf goed of alle werkzaamheden die op je bouwtekening staan ook zijn opgenomen in de offerte. Vraag desnoods je aannemer om de offerte eenvoudig aan je uit te leggen, of laat je architect je hierbij helpen. Zo weet je zeker dat je verbouwing kwalitatief in orde is!
Stap 6: Start met bouwen
Jouw taak tijdens de start van het bouwen is veel foto’s maken. Leg vooral vast wat er achter en onder je stucwerk en vloerafwerking gebeurt. Zo weet je precies waar alle leidingen en balken liggen. Een goede aannemer maakt zelf ook foto’s van zijn eigen werkzaamheden. Tip: laat contractueel vastleggen dat de aannemer het beeldmateriaal ter beschikking stelt ?
Stap 7: Genieten
Iedereen doet dit op zijn eigen manier, maar wel met veel rust en vertrouwen. Genieten zonder dat ook maar iemand zich zorgen hoeft te maken om jouw verbouwing. Iedereen blij ?!
ArchitectDirect – Architectuur, betaalbaar voor iedereen-