Het zal je niet ontgaan zijn, vanaf januari 2022 gaat er heel wat veranderen omtrent het bouwen of verbouwing van je woning. Vanaf dan is namelijk de wet kwaliteitsborging van kracht en zul je een kwaliteitsborger in moeten schakelen als je gaat (ver)bouwen. Als je meer informatie wil over de wet kwaliteitsborging, lees dan onze blog: Alles over de Wet Kwaliteitsborging. In deze blog gaan we kort en bondig in op het proces dat je gaat doorlopen vanaf 1 januari 2022 wanneer je een bouwwerk gaat realiseren dat vergunningsplichtig is.
- Je hebt (ver)bouwplannen
- De Omgevingsvergunning
- Melding bouwactiviteit
- Kwaliteitsborging
- Gereedmelding
- Ingebruikname
1. Je hebt (ver)bouwplannen
Je hebt plannen gemaakt om een nieuw huis te gaan bouwen of je huidige woning te gaan verbouwen. In veel gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig om het gewenste bouwwerk te mogen realiseren. In dit geval dien je een kwaliteitsborger in te schakelen. Hiernaast zie je een schema dat aangeeft wat je moet doen en wie er eventueel betrokken zijn bij een bepaalde stap.
2. De omgevingsvergunning
Wanneer je vergunningsplichtig bent, heb je een omgevingsvergunning nodig om de bouwactiviteiten uit te mogen voeren. In de meeste gevallen kiezen mensen er in deze fase voor om bijgestaan te worden door een architect. Deze kan namelijk voor je uitzoeken of je een vergunning nodig hebt en wat je precies mag bouwen volgens het bestemmingsplan. Daarnaast krijg je uiteraard gedegen en praktisch advies van een architect, iets wat toch wel heel fijn is. Vaak is het namelijk zo dat mensen bij sommige dingen niet stil staan, iets wat voor een architect vanzelfsprekend is. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de inval van daglicht of praktische indeling van de woning waar je zelf nog niet aan had gedacht. Of het nu een verbouwing of nieuwe woning is, het inschakelen van een architect is zeker geen overbodige luxe en tegenwoordig zeer betaalbaar.
3. Melding bouwactiviteit
Dit is een nieuwe stap in het bouwproces. Door de kwaliteitsborger die je ingeschakeld hebt, wordt er een borgingsplan opgesteld. Met dit plan laat je aan de gemeente zien op welke wijze er geborgd wordt dat je bouwplannen aan de bouwtechnische eisen voldoen zodra het opgeleverd is. De kwaliteitsborger zorgt er (samen met een aannemer als je die op dat moment al een hebt) voor dat er een risicobeoordeling en borgingsplan wordt opgesteld die aangeeft dat je plannen aan alle eisen voldoen.
4. Kwaliteitsborging
Je omgevingsvergunning is inmiddels verleend en de aannemer is bezig met bouwen. De aannemer en de kwaliteitsborger zorgen er samen voor dat het bouwwerk aan alle eisen voldoet. De kwaliteitsborger controleer of alles gebouwd wordt zoals vastgelegd in de bouwtekeningen, zodat het voldoet aan de bouwregelgeving. Je kunt in overleg met de kwaliteitsborger ook afspreken dat de aannemer ook op andere zaken gecontroleerd wordt. Zaken die je vooraf met de aannemer hebt afgesproken. Mocht er toch iets fout gaan dan zal de kwaliteitsborger je daar direct over informeren. In sommige gevallen zal de kwaliteitsborger ook de gemeente op de hoogte brengen. Zo zou het kunnen dat de gemeente de bouw stil legt tot de problemen zijn opgelost.
5. Gereedmelding
Als de aannemer klaar is met bouwen zal hij het werk opleveren. Bij de oplevering krijg je van de aannemer, mits anders afgesproken, een consumentendossier. Hierin staat wat er precies gebouwd is en hoe je het moet gebruiken en onderhouden. Van de kwaliteitsborger krijg je een verklaring (Dossier bevoegd gezag) dat het bouwwerk aan alle eisen voldoet. Het consumentendossier en het dossier bevoegd gezag dien je nog aan te leveren bij je gemeente. Als je geen melding doet, mag je het bouwwerk officieel niet in gebruik nemen.
6. Ingebruikname
Officieel mag je een bouwwerk dus pas in gebruik nemen als je daarvoor toestemming hebt van de gemeente. Wanneer je alle documenten hebt aangeleverd mag je het bouwwerk twee weken later in gebruik nemen. Bij een verbouwing geldt dit alleen voor het gedeelte dat verbouwd is, bijvoorbeeld de aanbouw of opbouw. Als de informatie die je aangeleverd hebt bij de gemeente niet compleet is, zal de gemeente je hierover informeren.