Je wilt meer ruimte creëren in huis. Wat zijn dan de mogelijkheden? Bij de meeste mensen zal een aan of uitbouw de eerste keuze zijn. Dit is veruit de meest populaire verbouwing van Nederland. Maar niet iedereen heeft de ruimte of de mogelijkheden. Dit komt vaak voor als je in de stad woont. Een goed alternatief voor een aan en uitbouw is een opbouw. Met een opbouw bouw je een kamer, of gehele verdieping, op een bestaande bouw. In deze blog lees je alles over de mogelijkheden van een dakopbouw.
- Wat is een dakopbouw?
- Heb je voor een dakopbouw een vergunning nodig?
- Laten maken of prefab?
- Voordelen dakopbouw
- Materialen dakopbouw
- Opbouw op een uitbouw
- Opbouw op een schuin dak
- Kosten dakopbouw
- Is een dakopbouw in een week mogelijk?
1. Wat is een dakopbouw?
Een dakopbouw is een uitbreiding van je woning die gebouwd wordt bovenop een bestaande verdieping. Vaak heeft deze een plat dak, maar het kan ook gebouwd worden wanneer je woning een schuin dak heeft. Om je een goed beeld te geven, zie je hieronder een aantal voorbeelden.
2. Heb je voor een opbouw een vergunning nodig?
En aanbouw of uitbouw kan nog wel eens ooit vergunningsvrij gebouwd worden, maar bij een dakopbouw is dit niet het geval. Die mag je nooit bouwen zonder een omgevingsvergunning. Wat de mogelijkheden zijn voor jou woning m.b.t een dakopbouw is opgenomen in het bestemmingsplan. Voor veel mensen is dit net chinees, daarom kun je ook een adviesgesprek bij ons inplannen, dan zoeken we samen even uit wat er voor jou mogelijk is. Zo komt het vaak voor dat je opbouw een bepaalde afstand van de gevel moet hebben. Is je opbouw ook vanaf de straatkant te zien, dan krijg je ook met de welstandscommissie te maken omdat een dakopbouw het straatbeeld kan veranderen. Je dakopbouw moet dus voldoen aan de eisen van de welstand.
2.1 Heb je een vergunning voor een opbouw nodig?
Voor een opbouw heb je dus altijd een omgevingsvergunning nodig. Om een vergunning aan te vragen heb je bouwtekeningen en constructieberekeningen nodig. Deze kun je laten maken door een architect en een constructeur. De meeste architecten kunnen ook de vergunningaanvraag voor je regelen. Kun je dit ook allemaal zelf. Iedereen is vrij om het zelf te proberen uiteraard, maar we maken het regelmatig mee, mensen die de vergunningaanvraag zelf geprobeerd hebben met eigen tekeningen. Achteraf heeft dit alleen maar geld en tijd gekost. Dus het is aan te raden om direct een architect in te schakelen. Zij kunnen ook in het ontwerp proces al met je mee denken. Wat past er binnen het bestemmingsplan, welke materialen kunnen het beste gebruikt worden gelet op het budget. Een architect zorgt er voor dat je efficient om kunt gaan met je budget.
Belangrijke factoren
Zoals gezegd moet je vergunningaanvraag voldoen aan het bestemmingsplan, het bouwbesluit en de welstand. Welke factoren spelen hierin een belangrijke rol?
- Is je woning een monument, beschermd gezicht of een normale woning?
- Hoe is het straatbeeld? Dus hoe zien de woningen in de omgeving er uit.
- Waar komt de opbouw? Op de garage of bovenop je woning?
- Privacy. Komt de privacy van je buren niet in het geding.
- Overleg met de buren.
3. Opbouw ter plaatse laten maken of prefab?
Wanneer je voor een dakopbouw kiest heb je twee mogelijkheden bij het plaatsen. Je kunt je dakopbouw natuurlijk ter plekke laten maken door een aannemer, maar je kunt ook een prefab dakopbouw nemen die in de fabriek gemaakt wordt. De prefab versie is een populaire vorm, omdat het veel sneller is. Een prefab dakopbouw is doorgaans niet goedkoop. Ieder huis is anders en benodigd andere afmetingen. Hierdoor kunnen de fabrieken ze niet in grotere betalen produceren, wat het duurder maakt.
3.1 Voordelen prefab dakopbouw:
- Wordt in een fabriek gemaakt
- Hoog afwerkingsniveau
- Weinig overlast
- Weinig afval
- Zorgvuldige voorbereiding
- Binnen een paar uur wind en waterdicht
4. Voordelen dakopbouw
Je kunt je wel voorstellen wat het grootste voordeel is van een dakopbouw, dat is waarschijnlijk ook de reden dat je er een wil plaatsen: Meer ruimte in je huis. Een dakopbouw heeft nog meer voordelen. Aangezien je bovenop je bestaande woning bouwt verlies je geen oppervlakte van je tuin. Dit is natuurlijk alleen een voordeel voor mensen die een tuin hebben 😉 Je verliest dus geen tuin en creëert meer bewoonbare oppervlakte in je woning. Dit leidt vanzelfsprekend tot een waardevermeerdering van je huis. Vooral in gebieden waar de vierkante meterprijs hoog ligt, is het dus een interessante optie. Vooral in steden als Den Haag, Amsterdam en Utrecht zien we dit erg veel. Zo kom je ooit de gekste opbouwtjes tegen, puur en alleen om zoveel mogelijk vierkante meters uit het huis te persen binnen de mogelijkheden van het bestemmingsplan, het bouwbesluit en de welstand.
- Extra vierkante meters
- Geen verlies van tuin (indien van toepassing)
- Waardevermeerdering huis
- Je hoeft niet te verhuizen omdat je extra ruimte wilt
5. Materialen dakopbouw
Je vraagt je wellicht af welke materialen er gebruikt kunnen worden voor een dakopbouw. Verschillende materialen en afwerkingen zijn wel mogelijk. Hout, steen, zink zijn de meest gebruikte. Hout is over het algemeen het goedkoopste, en wordt het meeste gebruikt voor dakopbouwtjes. Je moet dan alleen wel van het contrast houden. Je huis is namelijk van steen, en zou je een doorgemetselde opbouw maken, dan lijkt het vaak net of het er altijd al op stond. Bij hout is heel duidelijk het verschil te zien.
Ben je vrij in je ontwerp?
Als je je houdt aan de eisen die gesteld worden in het bestemmingsplan, is de eerste stap gezet. Maar totaal vrij ben je niet in je ontwerp. Een dakopbouw kan namelijk het straatbeeld beïnvloeden en de welstand gaat beoordelen of jouw ontwerp wel of niet binnen het straatbeeld past. En als ze vinden dat het niet binnen het straatbeeld past zullen ze waarschijnlijk een suggestie doen hoe het wel zou kunnen.
6. Dakopbouw op een uitbouw
Een dakopbouw bovenop je uitbouw, kan dat? Ja dat kan. In heel veel gevallen wordt een opbouw gebouwd op een aan- of uitbouw. Maar uiteindelijk bepaald het bestemmingsplan of het wel of niet toegestaan is. We kunnen dus niet per definitie ja of nee zeggen, maar er zijn wel genoeg mogelijkheden voor.
Wil je weten of je op jouw uitbouw een dakopbouw mag plaatsen, dan zul je het bestemmingsplan dus grondig moeten bestuderen dat je kunt vinden op ruimtelijkeplannen.nl. Maar voor veel mensen is dit geen dagelijkse kost en hebben liever dat er iemand naar kijkt met verstand van dit onderwerp. Dat kan! Bij ArchitectDirect zoeken we dit namelijk graag voor je uit, en nog gratis ook. Wil je daar gebruik van maken, dan kun je een gratis adviesgesprek inplannen met een architect. Ze zoeken dan direct voor je uit of een dakopbouw op je uitbouw mogelijk is, en beantwoorden graag nog andere vragen die je eventueel hebt.
6.1 Waar moet je rekening mee houden?
Als eerste is het belangrijk om te weten waar de opbouw op komt te staan. Heb je al een bestaande uitbouw waar de opbouw op komt te staan, of moeten de uitbouw en opbouw beide nog gebouwd worden. In het geval dat er al een uitbouw staat, moet er namelijk middels een constructieberekening berekend worden of de huidige uitbouw voldoet om een opbouw op te plaatsen. De uitbouw moet de opbouw namelijk wel kunnen dragen. Wellicht dat er bijvoorbeeld zwaardere balken in de aanbouw aangebracht dienen te worden of dat de fundering verstevigd worden. Moeten de uitbouw en opbouw beide nog gemaakt worden, dan worden er voor de complete verbouwing berekeningen gemaakt. Er wordt dan gezorgd dat alles voldoet om een opbouw op te maken.
Een opbouw is daarnaast altijd vergunningplichtig. Er moet dus altijd een bouwtekening en constructieberekeningen gemaakt worden.
7. Dakopbouw op een schuin dak
Niet alleen op een plat dak kan een dakopbouw gevouwd worden. Ook op schuine daken kun je een dakopbouw maken. In principe hebben we het dan over een nogverhoging of verlengde nok, maar afijn, het is ook een vorm van een dakopbouw. Bij een verhoogde nok krijg je aan beide kanten van het dak een verhoging van de nok. Met een verhoogde nok creëer je gemiddeld 25 tot 30% meer vloeroppervlakte. Dat is wel de moeite waard toch! Zoals je op onderstaande foto kunt zien wordt de nok bij een dakopbouw met verlengde nok maar aan één zijde verhoogt, wat je uiteraard iets minder vloeroppervlakte oplevert.
8. Kosten dakopbouw
Bij het bepalen van de kosten voor een dakopbouw zijn er meerdere factoren die hier invloed op hebben. Ten eerste het aantal vierkante meters van je dakopbouw. Ten tweede het type afwerking dat je kiest. Kies je bijvoorbeeld voor afwerking met hout aan de buitenkant, dan is dat goedkoper dan afwerking met zink. Buiten het aantal vierkante meters en type afwerking is de prijs ook nog verschillend per aannemer en zijn er ook provinciale invloeden. De prijzen voor een aannemer in de randstad liggen bijvoorbeeld veel hoger dan aannemers in andere regio’s.
- Aantal vierkante meters
- Aannemer
- Provincie
- Afwerking
Prijs per vierkante meter
Ondanks dat de prijzen per regio en aannemer kunnen verschillen, kunnen we je uiteraard wel een richtlijn geven wat je ongeveer moet rekenen voor een opbouw. Dit is een richtprijs op basis van standaard afwerking aan de binnen en buitenkant. Wil je een duurdere afwerking als zink, dan kun je een hogere m2 prijs verwachten. Met een m2 prijs tussen de 1200 en 1500 kom je waarschijnlijk een heel eind.
Casco dakopbouw
Deze oplossing is niet voor iedereen geschikt, aangezien je zelf wel een beetje handig moet zijn of veel mensen kent die je voor een leuke prijs kunnen helpen. Je kunt de opbouw namelijk ook casco op laten leveren. De opbouw wordt dan niet afgewerkt opgeleverd. Enkel wind en waterdicht. Wanneer je de afwerking zelf oppakt, of samen met vrienden en familie die dit kunnen, bespaar je een hoop geld. Maar ga je er aan beginnen zonder dat je over de juiste kennis en skills beschikt, dan kan het je juist meer geld kosten. Dus maak hier de juiste afweging in en ben eerlijk naar jezelf.
Exacte kosten dakopbouw
Als je de exacte kosten wilt weten voor een opbouw, kun je het beste direct offerte’s opvragen bij architecten en aannemers. De aannemer zal je misschien nog geen definitieve prijsopgave kunnen geven, aangezien er nog geen plan is. Hij kan nog niet zien wat er exact gebouwd gaat worden. Maar aan de hand van je grove plannen kan hij al een nauwkeurige prijsopgave maken. Weet je zeker dat je een dakopbouw wilt gaan bouwen, laat dan eerst je dakopbouw uittekenen door een architect. Ga aan de hand van deze tekeningen offertes opvragen bij aannemers. Op dat moment weet de aannemer exact wat er gebouwd dient te worden en kan hij je de exacte prijs geven.
9. Is een dakopbouw mogelijk in een week?
Ja dat is zeker mogelijk. Onze partner opbouwinéénweek.nl zet namelijk in één week een extra verdieping op je woning. Zo zit je niet wekenlang in de rotzooi en is alles snel geregeld. In een dag is alles zelfs al wind en waterdicht. Je kunt zelf kiezen wat voor afwerking je wilt, zowel casco als volledig afgewerkt is mogelijk. Indien je wenst regelt dakopbouwinéénweek.nl ook je vergunning en financiering. Aangezien ze een samenwerking hebben met ons, is de kans groot dat wij de te tekeningen voor je maken en de vergunning aanvragen :).
Opbouwinéénweek maakt altijd gebruik van staalframebouw, light steel. Bouwen met light steel is 70% lichter dan bouwen op traditionele wijze. Het is ook een droge bouwmethode. Hierdoor heb je geen droogtijden tijdens het bouwproces en kun je continu bouwen. Light steel voldoet daarnaast aan alle brandwerende-, constructieve-, akoestische- en thermische eisen van het bouwbesluit.
Voordelen van Opbouwinéénweek.nl
- Bouwen met staal is 70% lichter dan bouwen op traditionele wijze.
- Het gebruikte staal is geschikt voor alle bouwstijlen.
- Met opbouwinéénweek wordt alles perfect op maat aangeleverd.
- De afvalstroom wordt flink gereduceerd bij opbouwinéénweek.
- Opbouwinéénweek heeft grote voordelen voor transport, fundatie en ARBO.
- Ze voldoen aan de eisen van het bouwbesluit.
- Je bent minder afhankelijk van traditionele vakmensen.
- Minder faalkosten door virtuele voorbereiding.
Wil je weten hoe opbouwinéénweek.nl werkt, bekijk dan onderstaande video.
Ben je nieuwsgierig naar de kosten bij opbouwinéénweek, dan kun je een kijkje nemen op de website, en eventueel direct een vrijblijvende offerte aanvragen.
Wil je gratis advies van een architect over je dakopbouw?
Plan dan een gratis adviesgesprekje in.
Als je je houdt aan de eisen die gesteld worden in het bestemmingsplan, is de eerste stap gezet. Maar totaal vrij ben je niet in je ontwerp. Een dakopbouw kan namelijk het straatbeeld beïnvloeden en de welstand gaat beoordelen of jouw ontwerp wel of niet binnen het straatbeeld past. En als ze vinden dat het niet binnen het straatbeeld past zullen ze waarschijnlijk een suggestie doen hoe het wel zou kunnen.