Duurzaam bouwen geeft je verschillende financiële voordelen, zoals een hypotheek met aantrekkelijke voorwaarden. Ook kun je veelal een hoger bedrag lenen. Dit zul je ongetwijfeld al geweten hebben, want je ziet om de haverklap berichten van banken en bouwbedrijven voorbij komen met ingewikkelde berekeningen over de rendementen en de terugverdientijd. Hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer, en willen we dit even helder aan je uitleggen. Welke voordelen heeft duurzaam bouwen op je hypotheek en subsidies.
- Waar ontstaat vaak de verwarring?
- De voorwaarden en vereisten van een hypotheek
- Subsidieregeling en financieringsvoordelen bij duurzaam bouwen
- Nul op de meter, zelfvoorzienend of energie neutraal?
- Hoe zit het met de terugverdientijd?
1. Waar ontstaat vaak verwarring?
Je hebt ongetwijfeld al veel gelezen, of voorbij zien komen over duurzaam bouwen. Vele termen zijn al ter sprake gekomen, maar dat maakt het er allemaal niet duidelijker op. Hieronder zie je een aantal van die veel gebruikte termen:
- Nul op de meter (NOM)
- Energie neutraal en bijna energie neutraal (BENG)
- Energieprestatiecoëfficiënt (EPC)
- Gebouwgebonden en gebruikersgebonden
- Rendement van zonnepanelen, warmtepompen en triple glas
Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt en zorgt vaak voor verwarring. Je wil enkel weten wat voor jou het beste zou zijn, en wat je er aan hebt. Wil je duurzaam gaan bouwen, dan zijn er verschillende zaken waar je vooraf rekening mee moet houden bij de financieren van je woning. Zaken waar je zeker je voordeel mee gaat doen. Daarover lees je zometeen meer.
2. De voorwaarden en vereisten van een hypotheek
Bij elke hypotheek wordt er gekeken naar het huis dat je voor ogen hebt en je inkomen. Of je nu een duurzame woning gaat bouwen, of een normaal nieuwbouw huis, dit is altijd hetzelfde. Ook bij een duurzame woning wordt er gewoon gebruik gemaakt van een bouwdepot. De kosten van de kavel en de kosten van het bouwen van het huis worden gereserveerd en in het bouwdepot geplaatst.
Om bepaalde zaken aan te kunnen tonen aan de bank, zul je verschillende documenten moeten verstrekken. Bijvoorbeeld de getekende koopovereenkomst van de kavel, gegevens over je financiële situatie en de aannemingsovereenkomst voor de bouw van de woning. Voor de bouw van de woning wordt er door de bank ook vaak gevraagd naar het woningborg certificaat. Met dit certificaat heb je een garantie dat je huis wordt afgebouwd bij een faillissement van de aannemer. Soms wordt er door de bank nog naar andere certificaten gevraagd, maar het woningborg certificaat is de belangrijkste.
Kort en bondig zijn dit de vereiste gegevens:
- Koopovereenkomst kavel
- Documenten financiële situatie
- Aannemingsovereenkomst bouw woning
- Woningborg certificaat
3. Subsidieregelingen en financieringsvoordelen bij duurzaam bouwen
De overheid stimuleert duurzaam bouwen. Daardoor heb je bepaalde voordelen als je een duurzaam huis gaat bouwen. Er zijn dus verschillende regelingen voor subsidies en je hypotheek, waardoor je bijvoorbeeld een hoger bedrag kunt lenen dan normaal.
Wil je bijvoorbeeld een warmtepomp, isolatie, triple glas of zonnepanelen gaan gebruiken, dan kunnen deze in je hypotheek meegefinancierd worden. Je kunt dus meer geld lenen, maar een bijkomend voordeel is dat je dan ook nog hypotheekrente kan aftrekken over de zonnepanelen, warmtepomp, etc. Daarnaast gaan deze duurzame aanpassingen je veel geld besparen op je maandelijkse lasten.
Hieronder zetten we even op een rijtje hoe je een duurzame woning kunt financieren. Ik heb met verschillende banken gebeld om meer informatie te krijgen over een hypotheek voor duurzaam bouwen. Ook gaan we kijken ook naar subsidies en eigen vermogen.
Hypotheek
- Met een Nul op de Meter woning heb je de mogelijkheid om een hoger bedrag te lenen dan normaal. In de praktijk komt dit neer op ongeveer 25.000,-. Uiteraard verschillen de mogelijkheden per bank. Vereniging eigen huis heeft dit even voor je uitgezocht.
- Bij sommige banken kom je in aanmerking voor rentekorting bij duurzaam bouwen. Voorbeelden hiervan zijn Rabobank, die 0,5% rentekorting geeft op het leendeel tot 150.000,- en ABN Amro geeft 0,2% op de totale hypotheek.
- Bij de Triodos bank is je korting afhankelijk van de EPC waarde van je woning. Hoe beter je EPC waarde, des te minder je rente wordt.
- Verschillende gemeenten bieden een energiebespaarlening, waaronder de gemeente Amsterdam, Utrecht en Breda. Je kunt dan een bedrag lenen voor energiebesparende maatregelen waarover je 0% rente betaald. Vaak is dit een bedrag tot 25.000 euro.
Subsidies
- Met de ISDE regeling, voluit Investerings Subsidie Duurzame Energie, is het mogelijk om een bepaald bedrag terug te krijgen op de investering in een warmtepomp. Het bedrag dat je terug kunt krijgen ligt gemiddeld tussen de 1000,- en 2500,-.
- Je hebt ook nog de Duurzaamheidslening van SVn. Hiervoor kom je niet direct in aanmerking wanneer je een nieuwbouw woning gaat bouwen, maar wel wanneer je bijvoorbeeld twee jaar na oplevering investeert in meer zonnepanelen.
Eigen vermogen
- Dat eigen geld op je bankrekening niet veel oplevert weet iedereen. Met een investering in duurzame maatregelen zoals zonnepanelen kun je ongeveer 3 tot 6% rendement behalen.
- Deze investering wordt nog aantrekkelijker wanneer je vermogensbelasting (1,2%) betaalt.
4. Nul op de meter, Zelfvoorzienend of Energie neutraal?
Duurzaam bouwen kan op meerdere manieren. Nul op de meter, zelfvoorzienend, energie neutraal. Je hebt ze allemaal al vaak voorbij horen komen, maar wat is nu precies het verschil?
Nul op de meter
Bij een nul op de meter woning gaat er evenveel energie uit als dat er binnen komt. Zonnepanelen moeten dus minimaal zoveel stroom aan het energienet leveren als je in totaal verbruikt. Sommige banken bieden voordelen bij een hypotheek wanneer je aan kunt tonen dat je meer energie gaat leveren dan je verbruikt. Dat kun je doen met een EPC-calculatie.
Zelfvoorzienend/Autarkisch
Een zelfvoorzienende woning, ook wel een autarkische woning genoemd, is niet aangesloten op gas, water, riolering of electra. Dit is zeker niet altijd duurzamer dan nul op de meter. Een zelfvoorzienende woning moet genoeg capaciteit hebben om op piekmomenten te kunnen voorzien in stroom. Hierin sta je dus voor een keuze. Of je moet genoeg zonnepanelen leggen om hierin te kunnen voorzien, of je levert in op comfort en gemak.
Energie neutraal
Als je huis energie neutraal is, wil dat zeggen dat je huis voorziet in zijn eigen gebouwgebonden gebruik. Onder gebouwgebonden gebruik valt bijvoorbeeld verlichting, warm water en verwarming. Wanneer je woning energie neutraal is, heeft deze een EPC coëfficiënt van 0.
5. Hoe zit het met de terugverdientijd?
Wat de terugverdientijd is van je duurzame investeringen, hangt van vele factoren af en kunnen we niet per definitie zeggen. De terugverdientijd is per situatie verschillend en daarom ook geen garantie. Wanneer jij bijvoorbeeld zonnepanelen gaat leggen, hangt de terugverdientijd af van de kosten van de zonnepanelen, een eventuele subsidie, maar ook hoeveel energie de panelen opwekken. Bij isolatiemaatregelen zijn het type materiaal, de buitentemperatuur en de energieprijzen belangrijke factoren.
Zonnepanelen
Met zonnepanelen gaan je maandlasten direct naar beneden. Ook kun je het overschot aan energie nog terugleveren met de salderingsregeling. Deze regeling gaat echter veranderen vanaf 2023. In veel gemeenten zijn subsidies verkrijgbaar voor zonnepanelen en kun je BTW terugvragen.
De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is zo’n vijf tot zeven jaar.
Warmtepomp
De terugverdientijd van warmtepompen is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de mate waarin het huis geïsoleerd is, de buitentemperatuur en de hoogte van de energieprijzen. Ook vis de terugverdientijd niet bij ieder type warmtepomp hetzelfde. Voor de aanschaf van een warmtepomp zijn er wel subsidies beschikbaar. Met een hybride warmtepomp verdien je in een goed geïsoleerde woning je investering het snelst terug. De bodem/waterwarmtepomp en de water/waterwarmtepomp hebben de langste terugverdientijd, zo’n vijftien tot twintig jaar.
De gemiddelde terugverdientijd van een hybride warmtepomp is zo’n zeven tot negen jaar.
Isolatie
Er zijn heel veel mogelijkheden om je huis te isoleren. Ook hier spelen verschillende factoren een rol. Bijvoorbeeld welk deel van je huis ga je isoleren en welk isolatiemateriaal ga je gebruiken. Een andere belangrijke factor is natuurlijk de oppervlakte van je woning. Bij een gemiddelde rijtjeswoning kun je uitgaan van onderstaande terugverdientijd.
Spouwmuur isolatie: drie tot vijf jaar
Dakisolatie: zeven tot negen jaar
Vloerisolatie: acht tot tien jaar
Wil je gratis advies over een duurzame woning?
Plan dan een gratis adviesgesprekje
Onze architecten zullen je dan adviseren over duurzaam wonen.